Festői Balatonalmádi

A nyár még ugyan messze van, de ilyenkor is érdemes a Balatonra látogatni, hisz számos látnivalót tartogat, ahogyan például az északi oldalon Balatonalmádi is. Legtöbbször csak átutazóban jártam erre, pedig egy teljes napot is el lehet itt tölteni, városnézéssel, túrázással.

A település a Balaton északkeleti csücskében található, melynek egy része a domboldalba épült, úgyhogy kényelmes cipő ajánlott.

A 71-es főút mentén a központban egy nagy parkoló található (bár főszezonban a „nagy” jelzőt elhagynám) a helyi kulturális központ és könyvtár előtt. Ennek az épületnek az alsó szintjén található a Tourinform iroda is. Alapvetően könnyű eligazodni a városban, több helyen is térképek és útbaigazító táblák segítik az idelátogatót. Rögtön egy ilyen térképet találunk a parkolóval szemben, a kávézó előtt.  Itt fotózkodhatunk is egyet, illetve itt van a Balaton-felvidéki kék túra útvonalának egyik pecsételőhelye. (Balaton-felvidéki kék túra: 103 km Pétfürdőtől Badacsonyig)


    

    A táblától balra található egy nem mindennapi vasúti aluljáró, melyen át az Öregparkba (más néven Szent Erzsébet Liget - névadójának a szobra a park végében található) jutunk. Az átjáró - melynek találó nevet is adtak: VasútARTjáró - különlegessége abban rejlik, hogy a falát balatonalmádi (és innét elszármazott) fotósok munkái ékesítik. Az alkotásokat időközönként cserélik.


 
 

    A fotókat megcsodálva átérünk a vasúti sínek túloldalára, a parkba. Az első almádi kikötő létesítésével egyidőben, az 1890-es években alakították ki ezt a ma már védett növényzetű (1977-től), hatalmas fákkal benőtt parkot. Ha nyáron megszomjaznánk a nagy hőségben, akkor Fáskerti István almádi szobrászművész által megalkotott - vörös homokkőből készült - ivókútnál olthatjuk a szomjunkat.  

 


A platán, kőris, juhar és számos más különleges fa (gingko-biloba, Krisztus tövis, stb.) árnyékában szobrok kaptak helyet. 2013-ban ugyanis itt hozták létre az Európai Szoborparkot (park a parkban), ahol kortárs magyar és más európai szobrászművész alkotását vehetjük szemügyre. Ezeket a műalkotásokat készítőjük állandó vagy időszaki kiállítás céljából ajánlotta fel a városnak, így folyamatosan változik a park képe, újabb alkotások tűnhetnek fel. (Télen a szobrok egy részét a fagyoktól fóliával védik, így a megtekintésük nem lehetséges.) 

 
Az alkotások anyagukban is változatosak: 



   

Nekem a kedvenceim a "Komédiás" c. szobrok, melyből több különböző is található a parkban.

 
Csigavonal alakzatban haladok körbe-körbe, míg el nem fogynak az alkotások. Elérkezek a helyi Sóhajok hídjához, ahol a Remete-patak torkollik a Balatonba. Rejtély, hogy miért éppen a Sóhajok hídja elnevezést kapta, mindenesetre sokan fotózkodnak itt.


A háttérben látható az Irredenta-emlékmű, mely már 1928 óta áll ezen a helyen eredeti formájában. Az irredenta egyébként egy olasz eredetű szó, visszaszerzetlent jelent. A trianoni békeszerződéssel elcsatolt területek visszaszerzésére irányuló mozgalmat jelöli. Az örökmécses talapzata vörös homokkőből készült, mely a környék jellegzetes kőzete.

A parkban található egy zenepavilon, ahol nyáron zenei előadásokat tartanak. Ha lemerülnénk, illetve a telefonunk, akkor a mólóhoz közel egy okospad - vagy nevezzük inkább okoskockának az alakja után - segít a feltöltődésben. Magyar tervezésű és fejlesztésű, napenergiát felhasználó okospad rendelkezik USB-bemenetekkel és vezeték nélküli töltővel. 4G mobilinternet hálózathoz korlátlan számban lehet csatlakozni. A telefonunk feltöltése mellett, a táj által mi is új energiát nyerhetünk. 
 

A park egyik szegletében a Liget Kávéház kínálja ősidők óta a finom ételeket és italokat. Már megépülésekor is kávéház funkcióját töltötte be, nagypolgári hangulatot árasztanak a falai, illetve terasza.


Mögötte a 4 csilagos minősítésű ikonikus szálloda, mai nevén Hunguest Hotel Bál Resort, ismertebb nevén Hotel Ramada magasodik az út túloldalán. A kávézó mellett egy másik étterem, parkoló és egy játszótér is található. 
 

A parkból a Wesselényi strandra most ingyen be lehet menni. A bejárat mellett egy érdekesség, a strandkönyvtár kap helyet nyaranta. Ugyanúgy működik mint egy normál könyvtár, be kell iratkozni és azt követően lehet könyvet kölcsönözni. Próbálják júniustól augusztusig is a strandolás mellett a művelődésre is buzdítani az embereket. Állítólag igen nagy sikere van a kezdeményezésnek. 

Ilyen szép helyen elmerülni egy jó könyvben igazi élmény: 



A parttól kicsit eltávolodtam, hogy felkeressem a Szent Imre Templomot, melyet már messziről észrevehetünk. 1930-ban épült meg 5 hónap alatt permi vörös homokkőből, az erdélyi építészet hagyományait alapul véve. Közvetlenül az épület mellett található a Szent Jobb Kápolna, melynek különlegessége, hogy a magyar szent királyi család, azaz István, Imre és Gizella ereklyéi egyaránt megtalálhatóak itt. A balatonalmádi kápolna a korábban a budai várban állt kápolnafülke tökéletes mása, ahol a Szent Jobbot őrizték 40 éven át. Az eredeti kápolna teljesen megrongálódott a világháborúk során, de 1958-ban itt a Balaton parti településen rekonstruálták. 2000.május 13-án egy napig a Szent Jobb itt "vendégeskedett".


 

 

A közép-európai Mária kegyhelyeket összekötő, ún. Mária út egyik állomása is egyben ez a templom és a kápolna. A templom oldalánál a betlehemi jászol még karácsonyról itt maradt. 


A templomtól jobbra a Csikász lépcsőn keresztül jutunk el az Öreghegyen lévő, hídon álló gőzmozdonyig. Az egykori Alsóörs-Veszprém útvonalnak állít emléket, melyet 1969-ben szüntettek meg. 

    
    A híd alatt átkelve az Óvári Messzelátóhoz jutnunk, mely már a 19.század fordulója óta ezen a helyen áll. A kilátó nevét egyébként
Dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről kapta, aki sokat tett a városért és különösen a vasúthálózat kiépítéséért. Erről a helyről gyönyörű kilátás nyílik a Fűzfői-öbölre. 

Ez a vörös homokkő tanösvény útvonalának egyik állomása. 


http://www.helyismeret.hu/images/0/02/Homokko_002.jpg

Forrás: http://www.helyismeret.hu/images/0/02/Homokko_002.jpg 

A vörös homokkő a környék jellegzetes kőzete. Színét a földtörténeti ókorban a homokszemcsék közé ékelődött vöröses-barnás vasásványok adják. A környék a vöröskő-bányászat központja volt egykoron. 

A tanösvény kijelölt útvonala a kulturális központ, könyvtár elől indul. A kb. 6 km-es városi túrán végighaladva a központba, a part menti sétányra érkezünk vissza.

Egy forró nyári délutánon egy fagyival megkoronázhatjuk a napunkat, hisz az almádi fagyi messze híres. Az Amarettó fagyizó a Velencei álom fantázia nevű fagyijával tett hírnévre szert. Több díjat is bezsebeltek. Messziről integet a központban ez a kacsa, hogy "gyertek ide fagyizni".


    Az én almádi túrám ezúttal véget ért, de a környék még rengeteg látnivalót tartogat egy következő alkalomra.


 
 
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Maciföld, azaz Románia (I.rész)

Kora tavaszi szél Alsó-Sziléziában

Húsvét helyett Ramadán