"Hopp, egy mini szobor!" avagy Kolodko Mihály alkotásai Veszprémben

Aki szemfüles, lehet már Budapesten felfedezett néhányat a számos miniszobor alkotás közül, melyet Kolodko Mihály készített. Az alkotások számát nehéz megmondani, ugyanis mindig újabbakkal gazdagodik a város. A fővároson kívül is találkozhatunk szobraival, az egyik legnépszerűbb alkotása szerintem a tihanyi Gombóc Artúr, melyet gyakran egy Balaton szelettel a kezében fotóznak. Ez év júliusától már Veszprémben is a nyomába eredhettünk egy miniszobornak, melyhez még további kettő is társult az elmúlt hónapokban.

Tényleg nagyon mini a szobor, ugyanis  keresve sem találtam elsőre, mindösszesen 30 cm. A pontos helyüket szándékosan nem árulom el, meghagyva ezzel az izgalmat és a lehetőséget mindenki számára, hogy maga bukkanjon rá a város különböző pontjain. Mindegyik alkotásnak szimbolikus jelentése van, Veszprém történelmét, kultúráját hordozzák magukban.

Bemutatom elsőként Ernőt (a fenti képen látható) a veszprémi vár őrét, aki a koronaőröknek emléket állítva, olyan ruhát visel, mint egykoron ők. A II. világháború során ugyanis a koronaőrök ide Veszprémbe menekítették a Szent koronát, országalmát, a jogart és kardot. A magyar államiság jelképeit egy sziklabarlangban rejtették el, ahonnan azokat később Kőszegre, majd végül az Amerikai Egyesült Államokba menekítették, csak 1978-ban kerültek vissza Budapestre.

Veszprém 2019-ben elnyerte "A zene városa" címet. Nem meglepő tehát, hogy a második mini szobor egy utcazenész, aki utazóbőröndjén üldögélve, kezében a hangszert jelképező csigaházzal figyeli a járókelőket. Az Ödön névre keresztelt figura a város zenei életében fontos szerepet betöltő helyszínekhez közel található. Az Utcazene Fesztivált közvetlen közelről szemlélheti. 


A Séd völgyében egy oroszlán hátán pihen Leonóra, kezében a mobiltelefonjával. Nem az állatkert egyik oroszlánja szabadult el, hanem ez Kolodko Mihály egy újabb alkotása. Az állatok királya a Veszprém Zoo irányába tekint, mely szintén egy fontos látványossága a városnak. A kislány emléket állít IV. Béla királyunk Margit nevű lányának, aki a közeli domonkos apácakolostorba töltötte gyermekévei egy részét.

 

Reméljük, Kolodko Mihály alkotásaival egyre több helyen találkozhatunk. Érdemes Budapesten is nyomába eredni szobrainak.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Maciföld, azaz Románia (I.rész)

Kora tavaszi szél Alsó-Sziléziában

Húsvét helyett Ramadán